Närproducerat får ge vika åt billigt

Inget blir så tydligt för mig under resor som att maten är en klassmarkör. Du kan kika in i kassar och få ett hum om hur mycket människor tjänar. Kanske också  hur mycket de värderar mat och vad bra mat är för dem. Inte ens en torghandel är en torghandel i alla områden. På vissa säljs det besprutade smaklösa druvor, på andra färsk italiensk pasta med ekologiska ägg.

En del av mina matval funderas ut genom ett plånboksperspektiv. Ändå är mat en av de mest centrala sakerna i mitt liv och tveklöst än av de högsta utgifterna också.

Närproducerat får ibland banalt ge vika åt billigt. Ananasen i denna fruktsoppan kostade 10 kronor. Jag köpte två gröna och lät de göra sig bekväma på köksbänken i en vecka innan jag tog fram kniven. De ekologiska, frysta bären kostade en tjugolapp och har plockats och frysits ner i Danmark. Jag har massvis med bär i koloniträdgården, som jag inte vet hur man fryser in utan att använda socker. Äpplena hade bara oturen att vara där.

PS: En omogen ananas får du mogen genom att först låta sita i värmen i några dagar. Sätt den på blasten om den mognar ojämnt så blir ovandelen gul och söt också.

3 responses to “Närproducerat får ge vika åt billigt

 1. Hej
  Ja men visst är maten till viss del en klassmarkör, håller delvis med dig. MEN jag tror också att det handlar om livsstil och vad man prioriterar! Enligt statistik så tjänar medelsvensson mer nu än för 20-30 år sedan samtidigt som samma/lika lägger mindre pengar på mat nu än förr… Man köper prylar istället för kvalitets mat….

  Men visst kan jag förstå en stor barnfamilj med låg inkomst, ekologiska produkter kanske inte ligger i fokus då de kostar något mer…

  Därför är det viktigt att vi som har möjlighet handlar med sunt förnuft och stöder te x ekologiskt så att priserna blir jämställda med “vanlig” mat.
  / Bondjäntan

 2. Jag fryser alltid in mina bär utan socker, fungerar utmärkt!

 3. Tant Ekologisk

  @Bondjäntan

  Jag håller med dig, de som kan borde välja ekologiskt. Jag önskar bara att det fanns mer svenskproducerad ekologisk mat, den en ‘bondens marknad’ året runt i varje stad. Att betala dyra pengar för fyra äpplen, plockade för två veckor sen i Argentina, förpackade i Holland och sålda på ICA med både ett plastfat, plastförpackning och en stor etikett känns så onödigt komplicerat när det finns en mängd människor med egna fruktträd och frukt de låter ruttna nedanför grenarna.

  @Martina

  Gör du? Det måste jag prova när det blir bärsäsong igen. Man kan ju använda frysta bär i smoothies men att tina bär för ofta med sig ett ynkligt resultat… 🙂 Vad har du för bär i trädgården?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s