Arganolja, ansiktsoljan nummer 1

Vintertid använder jag endast oljor för hudvård. Arganolja är för tillfället det enda som får pryda hyllan då jag fler en gång blivit övertygad om dess överlägsenhet i förhållande till många andra oljor. Arganoljan har traditionellt använts mot eksem, psoriasis och är en höjdare på att få vintertorrheten att försvinna. Den går snabbt in i huden och har en väldigt mild lukt.

Jag använder ekologisk kallpressad olja som jag köper i en större flaska och häller över till en mindre pumpflaska. Flaskorna finns i fyra storlekar, den minsta på 30 ml kostar 60 kronor och för en hel liter arganolja betalar du 740 kronor.

Arganolja, argana spinosa, växer endast på ett ställe i världen, nämligen Marocko. Arganfruktens frön är fulladdade med antioxidanter, höga halter av vitamin E, omega 9 och omega 6 fettsyror. För att tillverka 0,3 kilo arganolja krävs det 9 kilo nötter som växer på arganträdet och hela 8 timmars arbete då oljan utvinns för hand. 

Oljan har traditionellt används av berberfolket i tusentals år men hotas nu av utrotning då många träd huggs ner för att ge bränsle. Det är främst kvinnor som ägnar sig åt det mödosamma arbetet med att slå sönder nötterna, rosta fröna och mala dem till en gröt som oljan pressas av.

Väljer du att hälla den exklusiva oljan på salladen kan du få fantastiska hälsoeffekter såsom sänkta kolesterolhalter, och hjälp mot inflammatoriska sjukdomar som atros och reumatiska tillstånd.

5 responses to “Arganolja, ansiktsoljan nummer 1

  1. Pingback: Det bästa från året som gått « Tant Ekologisk

  2. Hej jag undrar varifrån har du köpt argan oljan?Tack

  3. Pingback: Rawsa bakelse « eanie's

  4. Tyvärr måste jag påpeka en sak, oljan som du använder är enbart till mat och INTE till hud & hår. Den kosmetiska inom Argan är kallpressad och är lämpad för hår och hud, tråkigt nog för dom som inte kan använder crearome matolja i håret och ansiktet. Du kommer att känna stor skillnad när du prövar riktig kosmetisk olja. Tips http://www.arganolja.se 100% ekologisk & kallpressad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s